Asociația unPi pentru Școlari

înregistrată la Judecătoria Târgoviște, Dâmbovița, RO prin certificat 22/I/A/2019; CIF 41680036

Vezi cum am construit totul în GitHub

Vreau să învăț programare

Ce trebuie să știi înainte?

Pentru a învăța programare nu ai nevoie de cunoștiințe avansate în matematică ori în alte materii din școala generală ori de la liceu. Este de ajuns dacă:

Cu ce începi?

O carte (ori curs) de programare pentru începatori te poate pierde (ori plictisi) din prima pagină cu o definiție a calculatorului, o lista a diverselor lui componente, și cum funcționează aceste componente împreună, în calculator. Detaliile acestea le poti învăța și înțelege mai tarziu, mult mai ușor, când calculatorul îți devine deja un prieten (virtual) de nădejde.

Dar astăzi, acum, când ești la început, trebuie doar să știi că un calculator, precum unPi, este un aparat (electronic), ce poate executa ceea ce îi ceri (prin comenzi ori instrucțiuni), foarte repede.

Este exact ca în exemplul de mai sus, când mama ta te trimite(a) la piață; dar rolurile sunt acum puțin inversate: tu ești “mama”, iar “fiul/fiica” ei este calculatorul. Cu cât “mama” dă instrucțiuni cât mai simple, cât mai clare, cu atât calculatorul le execută mai bine.

Modurile prin care tu interacționezi inițial cu un calculator sunt:

Cum lucrezi cu calculatorul?

Primul pas este să te familiarizezi cu:

Cum programezi?

Mai întâi (trebuie să) învățăm câteva tipuri de comenzi ori instrucțiuni pe care le poți da unui calculator. Spre exemplu, aceste instrucțiuni pot fi:

Vom începe cu câteva exemple de programare în Scratch 3, care este un limbaj și mediu de programare grafic, vizual, pentru copii. Pagina lor web este disponibilă și în limba română, daca mergeți în josul paginii și selectați limba română de la triunghiul argintiu 🔽

Vă vom lăsa și încuraja să descoperiți singuri Scratch 3, după modelul GCompris: experimentând, urmărind singuri care este rezultatul acțiunilor voastre în aplicația respectivă, încercându-vă curajul și determinarea cu tutorialele din Scratch.

Apoi ne vom concentra și vom solicita atenția voastră la programarea în limbajul Golang, începând cu aceleași exemple de programare pe care le-am construit înițial în Scratch. Vom evolua în timp spre concepte de programare mai complicate. Golang este un limbaj de programare profesional (adică poți fi plătit sau angajat pentru a programa în el), este simplu și modern.

Hai, începe să înveți cu noi programare! Ce mai aștepți?