Vreau să învăț programare
Ce trebuie să știi înainte?
Pentru a învăța programare nu ai nevoie de cunoștiințe avansate în matematică ori în alte materii din școala generală sau de la liceu. Este de ajuns dacă:
- știi și înțelegi matematica din clasa a 5-a, de la școala generală
- poți urma intrucțiunile mamei tale când te trimite la piață:
- “uită-te în stânga și apoi în dreapta înainte de a trece strada”
- “cumpără te rog: 3 ouă, un litru de lapte și 2 mere”
- “doar dacă au pâine proaspătă, ia te rog și o pâine”
- “poți sta apoi afară pană vine seara”
- ești curios sau curioasă din fire și vrei să înveți mai multe în timp
- ai timp, dedicație și energie pentru a studia/munci temeinic
Cu ce începi?
O carte (ori curs) de programare pentru începatori te poate pierde (sau plictisi) din prima pagină cu o definiție a calculatorului, o lista a diverselor lui componente, și cum funcționează aceste componente împreună, în calculator. Detaliile acestea le poti învăța și înțelege mai tarziu, mult mai ușor, când calculatorul îți devine deja un prieten (virtual) de nădejde.
Dar astăzi, acum, când ești la început, trebuie doar să știi că un calculator, precum unPi, este un aparat (electronic) ce poate executa foarte repede ceea ce îi ceri sau spui tu prin comenzi (numite și instrucțiuni).
Este exact ca în exemplul de mai sus, când mama ta te trimite(a) la piață; dar rolurile sunt acum puțin inversate: tu ești “mama”, iar “fiul/fiica” ei este calculatorul. Cu cât “mama” dă instrucțiuni cât mai simple, cât mai clare, cu atât calculatorul le execută mai bine.
Modurile prin care tu poți interacționa inițial cu un calculator sunt:
- un trackpad sau mouse ce transmite calculatorului mișcările mâinii tale
- o tastatură, uneori cu trackpad încorporat ce transmite calculatorului pe ce taste (de obicei litere) apeși, plus gesturile și mișcările pe care le faci cu mâna pe trackpad
- un ecran pentru calculator (sau TV în cazul unPi) pe care vezi rezultatul mișcărilor, acțiunilor și comenzilor tale asupra calculatorului
Cum lucrezi cu calculatorul?
Primul pas este să te familiarizezi cu:
- interfața (grafică) pe care calculatorul tău o afișează pe ecran, ce poate fi:
- o interfață mobilă, ca pe un telefon Android sau iPhone
- o interfață Windows modernă pentru PC (calculator personal)
- o interfață Raspberry Pi sau unPi, interfață pe care o vom folosi noi în exemplele următoare, în imagini și capturi video ale ecranului. Această interfață mai este cunoscută și sub numele de interfață Linux/Unix
-
un mouse ori trackpad; avem câteva materiale video demonstrative plus exemple și exerciții pe care le poți încerca în suita de aplicații educaționale GCompris
- tastatura și cum să tastezi; în plus față de materialele noastre video vom folosi tot GCompris, apoi avansăm la typing.com, chiar dacă nu este disponibil în limba română; ne/vă chinuim puțin 🤡
Cum programezi?
Noi vom începe cu câteva exemple de programare în Scratch 3, care este un limbaj și mediu de programare vizual, pentru copii. Scratch 3 poate fi folosit direct de pe Internet, din browser, și este disponibil în limba română (dacă mergi în josul paginii și selectezi limba română de la triunghiul argintiu 🔽).
Te vom lăsa și încuraja să descoperi singur Scratch 3, după modelul GCompris: experimentând, urmărind singur(ă) care este rezultatul acțiunilor tale în aplicația respectivă, încercându-ți curajul și determinarea cu tutorialele din Scratch care sunt din păcate disponibile doar în limba engleză.
Apoi ne vom concentra și vom solicita atenția ta la programarea în limbajul Golang, începând cu o parte din exemplele de programare pe care le-am construit înițial în Scratch.
Vom studia diverse tipuri de comenzi sau instrucțiuni pe care le poți da unui calculator. Spre exemplu, aceste instrucțiuni pot fi:
- execută un anumit program, deja existent pe calculatorul tău
- afisează un text pe ecranul calculatorului, precum: “Bună ziua Lume!”
- dacă se întamplă o anumită condiție, execută operația sau programul următor
- calculează rezultatul unei operații matematice: +, -, x sau / între două numere
Bineînțeles, cursul nostru va evolua în timp spre concepte de programare mai avansate. Golang este un limbaj de programare profesional (adică poți fi plătit sau angajat pe piața muncii pentru a programa în el), este simplu și modern.